Vingummi

Vingummi og skum består typisk af sukker, glukosesirup, gelatine og/eller stivelse eller anden teksturgiver, farve og aroma. Her beskriver vi de råvarer, der i Toms produktion anvendes til fremstilling af vingummi og skum
 
Gelatine
Gelatine er et naturprodukt, der typisk fremstilles af huder fra svin eller køer. Gelatine giver vingummien struktur, og det er det, der gør den elastisk. Jo ”længere” man kan trække en vingummi, des mere gelatine er der typisk i den. Man har tidligere troet, at sygdommen BSE (kogalskab) kunne overføres til mennesker via gelatine fra køer, og derfor har Toms frem til 2003 kun brugt gelatine fra svin. Det har siden vist sig, at BSE ikke kan overføres via gelatine. Derfor kan gelatine, der står deklareret på varer fra Toms både stamme fra svin og køer.
 
Stivelse
Stivelse kan udvindes af forskellige grøntsager som kartofler, majs eller tapioka, der gror i Sydamerika og Asien. Stivelsen forarbejdes og giver vingummien konsistens og mere ”bid”.
 
Aromaer og farve
Aroma tilsættes for at give vingummi en bestemt smag og duft. Aromaer kan enten være udvundet af frugter, krydderplanter og blomster, eller de være kunstigt fremstillet. Der tilsættes farve til vingummi, for at de skal se flotte og indbydende ud. Hvis der ikke tilsættes farve, forbliver vingummien gullig. Toms bruger, så vidt muligt, naturens egne farver. Det er farver, der er udvundet af blomster, planter, frugter, grøntsager eller dyr. Nogle farver udvindes af mineraler og kul (hvid og sort) og kan ikke få betegnelsen ”Naturens Egne Farver”.
 
Fremstilling af vingummi
Vingummi fremstilles ved, at vand, sukker, glukosesirup og geleringsmiddel blandes og koges ved temperaturer over kogepunktet. Det betyder, at der skal koges under tryk. Kogning over kogepunktet er vigtig for bl.a. stivelseholdig vingummi, da det gør, at stivelsen forklistrer og derved kan danne det gelnetværk, man kender som vingummi. Efter kogningen tilsættes vingummimassen syre, oftest citron- eller æblesyre, for at give friskhed. Til sidst mangler massen kun farve og smag, så vingummierne bliver lækre at spise og flotte at se på.
Vingummimassen støbes nu i bakker med stivelsesmel, hvori den ønskede form er præget. Vingummierne skal stå og stivne i 1-3 dage enten ved stuetemperatur eller i varmeovn.
 
Før vingummierne er helt færdige, skal de tages ud af melbakkerne, og melet skal fjernes, inden de afslutningsvis kan overfladebehandles. Der er flere måder at overfladebehandle vingummien på. Det gøres eksempelvis ved polering med en olie/voks blanding eller ved at overtrække med sukker, syre eller salt. Denne slutbehandling er nødvendig for at forsegle overfladen og for at hindre sammenklistring.
 
Fremstilling af skumprodukter
Skumprodukter fra Toms som Skumpingviner, Håndboldskum osv. fremstilles og støbes præcis på samme måde som vingummi. Den eneste forskel er, at vingummien bliver pisket fuld af luft, før den støbes. Det vil altså sige, at skum faktisk bare er pisket vingummi. Det er derfor, man ikke kan producere gennemsigtigt skum, da det indpiskede luft giver bobler i massen, og derved gør den uklar og hvid.
 
Spejlæg, Skumgummi, Skum Elefantfødder osv. er dobbeltstøbte produkter. De fremstilles ved, at en mindre mængde af vingummien tages fra, hvorefter resten piskes til skum. Derefter kan der støbes to gange lige efter hinanden. Et eksempel på dette er Spejlæg, hvor der først støbes med en gul vingummiklat (æggeblommen) og lige efter med hvidt skum (æggehviden). Skumprodukter overfladebehandles på samme måde som almindelig vingummi.
Historien om vingummi
Vingummi blev opfundet i 1909
Læs om opfindelsen her
Chokoladens historie

Brugen af kakao kan spores 2600 år tilbage - gå på opdagelse i historien her

Fra kakao til chokolade

© Toms Gruppen  Kontakt os  Kontrolrapporter  Facebook  ShareShare